Weten wat je moet doen bij het kopen van een huis? Volg dan onze checklist voor het kopen van een huis. Zo ga je met vertrouwen aan de slag.
De checklist voor het kopen van een huis:
Stap 1: Voorbereiding
- Bereken wat je maximale hypotheek is. Hierdoor weet je in welke prijsklasse je een huis kan zoeken.
- Bereken je maandelijkse lasten. Hou in je achterhoofd wat je maandelijkse kosten zijn. Denk hierbij niet alleen aan de maandelijkse rente en aflossing van je hypotheek, maar ook aan belastingen, verzekeringen, energie.
- Ga bij jezelf na wat voor huis je zoekt. Denk hierbij aan de toekomst, bijvoorbeeld genoeg woonruimte en een tuin voor kinderen.
- Ga na in welke wijk je wil wonen. Loop eens door verschillende wijken en kijk om je heen. Welke voorzieningen zijn er in de buurt?
- Wil je professionele hulp bij het zoeken en kopen van een huis? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Wil je offertes ontvangen van aankoopmakelaars in jouw regio? Dit doe je via onze aankoopmakelaar vergelijker.
Stap 2: Oriëntatie
- Oriënteer je op de woningmarkt: wat is het aanbod en voor welke prijs? Denk hierbij realistisch, vooral bij een krappe woningmarkt.
- Bezichtig meerdere huizen: zo heb je een goed beeld van de markt en kun je woningen vergelijken.
Stap 3: Bezichtigen van het huis
Heb je een huis gevonden wat voldoet aan je verwachtingen? Let dan op de volgende punten:
- Staat van de woning
- Indeling
- Grootte
- Fundering
- Erfpacht
- Asbest
- Bodemverontreiniging
- Geluidsoverlast door bijvoorbeeld een doorgaande weg of station
- Tuin of balkon
- Ventilatie
- Type verwarming
- Isolatie
- Onderhoudsstaat van de kozijnen
- Meterkast
- Onderhoudsstaat van schilderwerk
- Stopcontacten
- Vochtplekken
- Lichtinval per kamer
- Vloer
- Keuken
- Keukenapparatuur
- Aantal slaapkamers
- Onderhoudsstaat van de voor- en achtertuin
- Garage
- Parkeerruimte
- Onderhoudsstaat van de badkamer
- Mogelijkheden voor verbouwingen
- Straatbeeld
- Voorzieningen in de buurt, zoals winkels, parken, scholen, gezondheidszorg en openbaar vervoer.
Wil je zeker weten wat de onderhoudsstaat is van het huis? Schakel dan een bouwkundig adviseur in. Wil je offertes vergelijken van bouwkundig adviseurs uit je regio? Maak dan gebruik van onze bouwkundige keuring vergelijker.
Stap 4: Bieden op het huis
- Ga na wat de waarde is van de woning. Hiervoor kun je de laatste koopsom opvragen bij het Kadaster, de WOZ-waarde opvragen via wozwaardeloket.nl of koop een woningwaarderapport.
- Wil je de onderhandelingen niet zelf doen? Schakel dan een aankoopmakelaar in.
- Bied op de woning: wil je meer informatie voor het bieden op een woning? Kijk dan eens op Stappenplan bieden op een woning
Stap 5: Bod geaccepteerd
Gefeliciteerd, je bod is geaccepteerd!
- Hypotheek: regel je hypotheek met een hypotheekadviseur via VerhuisCheck.nl.
- Laat een taxatie uitvoeren. Deze heb je nodig voor je financiering. Let hierbij op of je een NGH rapport nodig hebt en dat deze gevalideerd wordt door het NWWI. Wil je taxateurs uit jouw regio vergelijken? Maak dan gebruik van onze taxateur vergelijker.
- Bouwkundige keuring: wanneer je de bouwkundige keuring hebt opgenomen als voorwaarde van je bod kun je deze laten uitvoeren.Wil je offertes vergelijken van bouwkundig adviseurs uit je regio? Maak dan gebruik van onze bouwkundige keuring vergelijker.
Stap 6: Overdracht van het huis
- Inspecteer de woning voordat je aktes bij de notaris ondertekend.
- Ga langs bij de notaris voor het ondertekenen van de koop-, hypotheek- en leveringsakte.
- Vergelijk en sluit verzekeringen af, zoals je opstal- en inboedelverzekering. Laat de verzekeringen ingaan op de dag van de overdracht. Wil je je woonverzekeringen afsluiten? Maak dan gebruik van onze woonverzekeringen vergelijker.
- Neem de meterstanden op en geef deze door aan je nieuwe energieleverancier. Heb je nog geen energieleverancier? Vergelijk dan direct energiecontracten via onze energievergelijker.