Home » Huis verkopen » Tips voor het verkopen van je huis

Tips voor het verkopen van je huis

Huis verkopen, Makelaar

Wil jij je huis gaan verkopen? In dit artikel geven wij jou alle tips voor het succesvol verkopen van je huis. Met onze tips zorg je ervoor dat je met een goede voorbereiding je huis snel en voor een goede prijs verkoopt.

Tip 1: Bepaal hoe je je huis wilt verkopen

Weet je nog niet hoe je je huis wilt verkopen? Je kan je huis volledig zelf, met een makelaar of een internetmakelaar verkopen. Door je huis volledig zelf of via een internetmakelaar te verkopen bespaar je kosten, maar heb je ook meer werk. Met een makelaar wordt je volledig ontzorgt en weet je zeker dat je het huis voor een goede prijs verkoopt.

In ons artikel ‘Makelaar inschakelen of zelf verkopen?’ laten we jou de voor- en nadelen zien van het zelf verkopen van je huis, met een internetmakelaar of gewone makelaar.

Ben je er nog niet uit? Met onze makelaar vergelijker ontvang je offertes van lokale makelaars en internetmakelaars voor het verkopen van je huis. Vergelijk de offertes en kies de beste makelaar!

Tip 2: Bepaal de juiste vraagprijs

De juiste vraagprijs is van ultiem belang voor het verkopen van je huis. Door het bepalen van de juiste vraagprijs zorg je er voor dat je bepaalde groepen kopers juist wel of juist niet aantrekt. Alhoewel er nog over de prijs valt te onderhandelen lijkt dit soms geen probleem. Maar, de vraagprijs kan de potentiële koper afschrikken, waardoor je minder bezichtigingen krijgt.

Wil je zelf de vraagprijs bepalen? Kijk dan eens naar de verkoop- en vraagprijzen van vergelijkbare huizen in jouw buurt.

Rond nooit de vraagprijs af. Door psychologische prijsvoering lijkt je huis goedkoper. Het cijfer 9 overtuigt consumenten om sneller aan te kopen. 

huis verkopen tip vraagrpijs

Tip 3: Geen achterstallig onderhoud

Wil je dat je huis goed voor de dag komt? Zorg dan dat er geen achterstallig onderhoud is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Schilderwerk wat afbladdert
 • Ontbrekende dakpannen
 • Lekkende kranen
 • Krakende deuren
 • Schimmel en vochtplekken in de badkamer
 • Loszittende kitranden
 • Beschadigde wanden
 • Ontbrekende of loszittende plinten

Door het achterstallige onderhoud uit te voeren zorg je voor een goede indruk bij de potentiële kopers.

Tip 4: Zorg voor een neutrale inrichting

Je huis mag best ingericht zijn naar je smaak. Maar laat je uit de hand gelopen planten hobby niet de boventoon voeren. Zorg daarom voor een neutrale inrichting en voorkom te veel felle kleuren in de kamers.

Tip 5: Ruim je huis op

Zorg voor een opgeruimd huis. Dit doe je door alle spullen die in het zicht liggen weg te halen. Denk hierbij aan kranten en tijdschriften, boeken, pennen, speelgoed, afstandbedieningen, opladers etc. Let ook op je vensterbanken.

Heb je een open kast? Zorg er dan voor dat alles netjes geordend is. Doe dit zowel bij het maken van de foto’s als bij de bezichtigingen.

tips huis verkopen opruimen

Tip 6: Creëer ruimte in je huis

Kopers houden van ruimte. Je kan in je huis extra ruimte creëeren. Dit doe je door:

 • Haal spullen weg die niet standaard zijn.
 • Zorg voor ruimte achter je bank en bed. Hierdoor lijkt er meer ruimte in de kamer.
 • Natuurlijk licht zorg voor extra ruimte, dus blokkeer geen ramen.
 • Zorg voor lege vloeren, bijv. in je woongkamer, keuken maar ook in het toilet en de badkamer.

Tip 7: Vergeet je tuin en balkon niet

Huis klaar? Vergeet je buitenruimte niet! Haal het onkruid weg, maai het gras, zorg voor een schone tuinset en fleur je buitenruimte op met mooie planten.

Ruim ook je voor- en achtertuin op en plaats je auto niet op de oprit. Zo creëer je extra ruimte en is het weer netjes!

tip huis verkopen tuin balkon

Tip 8: Mooie foto’s en een goede video

Alle tips gevolgd? Huis en buitenruimte opgeruimd en schoon? Zorg dan voor mooie foto’s van je huis. Ook hierbij is veel ruimte zeer belangrijk! Kies een goede hoek per ruimte en maak gebruik van (dag)licht. Maak daarom je foto’s op een zonnige dag!

Laat ook een video maken van je huis. Dit kun je doen door het maken van een rondleiding met je telefoon of camera in je hand. Met een drone kun je ook beelden maken van je buitenruimte. Vergeet niet een leuk achtergrond muziekje!

Tip 9: Een mooie brochure

Om het plaatje compleet te maken is een brochure erg handig. Hierdoor heeft de potentiële koper ook de beelden van je huis op papier. Goede teksten helpen de potentiële kopers om verliefd te worden op je huis. 

Tip 10: Social media

Klaar om live te gaan met de verkoop? Deel dan je bericht voor het verkopen van je huis op social media. Hierdoor zien potentiële kopers je huis en kunnen ze met jou (of je makelaar) in contact komen. Ook kunnen je familie en vrenden je bericht delen, waardoor je woning bij nog meer mensen onder de aandacht komt.

Tip 10: Marketing

Door het vergroten van de zichbaarheid van de advertentie komt je huis bij meer mensen onder de aandacht. Een makelaar kan je hierbij helpen met het adverteren op websites zoals Funda, Jaap en andere platformen. 

Tip 11: Bezichtigingen

Wil je zelf de bezichtigingen gaan doen? Laat de bezoekers rustig door je huis gaan en vertel waarom het voor jullie een fijn huis was. Vergeet niet om een lekkere geur in het huis te verspreiden. Dit kun je doen door een verse pot koffie te zetten (en een appeltaart is altijd goed).

tips huis verkopen bezichtigingen

Tip 12: Zoek goede professionals bij de verkoop

Wil je professionele hulp inschakelen bij het verkopen van je huis? Vergelijk dan eenvoudig makelaars via onze Makelaar Vergelijker. Hierbij ontvang je 4 offertes van verschillende makelaars. Zo vind je de makelaar die het beste bij jou past!

Ook interessant voor jou

Wat is het verschil tussen een gewone en internet makelaar?

Wil je je woning verkopen? En twijfel je tussen een gewone makelaar of om het zelf te doen via een internet makelaar? Wij lichten het verschil tussen een gewone makelaar en een internet makelaar in dit artikel toe.Wat is het verschil tussen de gewone en internet...

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Makelaar of zelf verkopen? Dat is een vraag die veel huiseigenaren zichzelf stellen wanneer ze hun huis willen verkopen. Een makelaar scheelt je een hoop tijd en gedoe, maar door je huis zelf te verkopen scheelt dit je mogelijk veel kosten. Wat de voordelen en nadelen...

Wanneer moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Met een bouwkundige keuring weet je precies wat de staat van de woning is. Maar wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dat vertellen we jou in...

Wat doet een aankoopmakelaar en wat zijn de kosten?

Ben je op zoek naar een huis en wil je hiervoor misschien een aankoopmakelaar inschakelen? Het aankopen van een huis kan een hele klus zijn! In dit artikel lees je wat een aankoopmakelaar doet en wat de kosten zijn.  Wat doet een aankoopmakelaar? Een aankoopmakelaar...

Wat kost een makelaar?

Wil jij je woning gaan verkopen en wil je hiervoor een makelaar inschakelen? Dan is het handig om te weten wat een makelaar kost. In dit artikel leggen wij uit wat een makelaar voor je doet en welke kosten daarbij worden gehanteerd. Wat doet een verkoopmakelaar en wat...

Wat je moet weten voordat je een makelaar inschakelt

Wil je je woning verkopen en wil je hierbij een makelaar inschakelen? Dan is het belangrijk om te weten waar je over na moet denken voordat je een makelaar inschakelt. Deze 6 tips moet je weten voordat je een makelaar inschakelt Tip 1: Spreek een vast tarief of...

Huis verkopen? Maak gebruik van deze checklist!

Wil jij je huis gaan verkopen? Bij het verkopen van je huis komt heel wat kijken. Met onze checklist voor het verkopen van je huis ga jij voorbereid van start! Checklist met 4 stappen voor het verkopen van je huis Stap 1: Voorbereiden voor het verkopen van je huis...