Wil jij weten waar je aan moet denken als je een niewbouwhuis gaat kopen?
Het kopen van een niewbouwhuis gaat net even anders dan het kopen van een bestaande woning.In deze blog vertellen we je waar je aan moet denken als je een nieuwbouwhuis gaat kopen.
Hier moet je aan denken als je een nieuwbouwhuis wil kopen:
Zoek een nieuwbouwproject
Nieuwbouwhuizen worden meestal gebouwd als project. Dit houdt in dat er meerdere huizen gebouwd worden, of soms zelfs een hele nieuwe wijk. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat de locatie van het nieuwbouwhuis naar je wens is.
Bepaal je wensen voor een nieuwbouwhuis
Bedenk waar het huis aan moet voldoen. Vaak kun je zelf nog een hoop laten aanpassen, maar de grootte en het type woning kun je meestal niet veranderen. Hou hierbij in je achterhoofd wat je wil betalen voor het huis.
Meerwerk aan de nieuwbouwhuis
Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, kun je kiezen voor een aantal extra werkzaamheden. Hiermee kun je aanpassingen doen waardoor je huis meer past bij je smaak. Denk hierbij aan een andere keuken of een uitbouw. De kosten van het meerwerk worden soms gedeeltelijk of in geheel meegenomen in de prijs van de woning, en dus je hypotheek.
Haalbaarheidscheck voor de hypotheek
Wanneer je contact hebt opgenomen met de projectontwikkelaar of verkopende makelaar, zal deze vragen om een haalbaarheidscheck. Dit houdt in dat zij willen weten of jij de woning ook kan kopen. Via een hypotheekadviseur kun je een haalbaarheidscheck aanvragen. Zij gaan dan kijken naar jouw financiële situatie. Hiermee kan de projectontwikkelaar of makelaar bepalen of je de woning kan kopen.
Wil jij een gesprek met een hypotheekadviseur voor een haalbaarheidscheck? Deze kun je vrijblijvend aanvragen via VerhuisCheck. Ga hiervoor naar Haalbaarheidscheck Hypotheek Nieuwbouwhuis
Koop-/ aannemingsovereenkomst van het nieuwbouwhuis
Wanneer je haalbaarheidscheck is goedgekeurd door de ontwikkelaar of makelaar, is de volgende stap om de koop-/ aannemingsovereenkomst te tekenen. Dit doe je bij de notaris. In deze overeenkomst staat dat je grond koopt en toestemming geeft om er een woning op te laten bouwen aan de aannemer of projectontwikkelaar.
Let op: heb je nog een andere koop- of huurhuis? Dan ga je dubbele lasten betalen.
Dat zit zo: het te betalen bedrag van de woning zit in een bouwdepot. Iedere keer wanneer de aannemer iets heeft afgerond, ontvang jij een rekening die vanuit het bouwdepot wordt betaald. Verder betaal je ook bouwrente aan de aannemer voor de financiering van de bouw en de grond. Wanneer de woning klaar is en de woning gepasseerd is bij de notaris, wordt jij eigenaar van de grond.
Checklist voor het kopen van een nieuwbouwhuis
Klaar om een nieuwbouwhuis te kopen? Maak gebruik van onze checklist voor het kopen van een nieuwbouwhuis. Zo weet je wat je te doen staan bij het kopen van een nieuwbouwhuis.