Home » Bouwkundige keuring » Wanneer moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Wanneer moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Bouwkundige keuring, Huis verkopen

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Met een bouwkundige keuring weet je precies wat de staat van de woning is. Maar wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dat vertellen we jou in dit artikel.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring doet de bouwkundig inspecteur visueel onderzoek naar de woning. Hierbij komt de inspecteur naar de staat van het onderhoud. Zo voorkom je geborgen gebreken en heb je beter inzicht in de staat van de woning.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Bij het aankopen van een huis is een bouwkundige keuring vaak essentieel. Maar in dit proces blijft er de vraag: Wanneer moeten we een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Vaak twijfelt men om dit te doen voor of na het openingsbod.

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan zowel voor als na het doen van een bieding. Echter, beide momenten heeft voor- en nadelen.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren voor het doen van een bod

Wanneer je een bouwkundige keuring laat uitvoeren voor de bieding heb je meer inzicht in de woning en de onderhoudstaat. Hierdoor kun je je bod aanpassen op de resultaten van de keuring.

Maar, er kleeft ook een groot nadeel aan het uitvoeren van een bouwkundige keuring voor het doen van een bod. Door de bouwkundige keuring te laten uitvoeren voor de bieding laat je zien aan de makelaar dat je de woning erg graag wilt. Je maakt namelijk al kosten voordat je de woning hebt. Dit zorgt voor het psychologische effect dat je mogelijk al iets verliest, voordat je weet dat de woning naar jou gaat. Dit weet de verkopende makelaar en kan hier gebruik van maken. Dit kan leiden tot een hogere aankoopprijs voor jou.

Meeloopkeuring

Bij een verhitte woningmarkt is er vaak niet voldoende tijd om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voor het doen van een bod. In dat geval kun je voor een meeloopkeuring kiezen. Bij een meeloopkeuring gaat een bouwkundige inspecteur mee tijdens de bezichtiging, maar maakt daarna geen bouwkundig rapport op. Je hebt na de bezichtiging direct de resultaten van de keuring.

Wil jij een meeloopkeuring bij de bezichtiging. Vergelijk dan direct offertes van bouwkundige inspecteurs voor een meeloopkeuring via onze vergelijker.

Bouwkundige keuring tijdens de onderhandelingen

In dit geval laat je een bouwkundige keuring uitvoeren na dat je een bod hebt gedaan. Wanneer je bod geaccepteerd wordt, heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Indien de kosten voor noodzakelijk onderhoud te hoog voor jou is, dan kun je de koop nog ontbinden.

Bouwkundige keuring na het tekenen van een voorlopige koopcontract

In dit geval neem je de bouwkundige keuring op als ontbindende voorwaarde. Hierbij kun je aangeven dat de koop niet door gaat wanneer de kosten voor het noodzakelijke onderhoud hoger zijn dan bijvoorbeeld 10.000 euro.

Het beste moment voor een bouwkundige keuring

Het beste moment voor een bouwkundige keuring is er niet. Dit is geheel afhankelijk van het type woning en je concurrentie. Wil je de offertes vergelijken voor een bouwkundige keuring? Met onze bouwkundige keuring vergelijker ontvang je offertes van lokale bouwkundigen. Zo kies je de beste bouwkundige voor jouw situatie!

Ook interessant voor jou

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Makelaar of zelf verkopen? Dat is een vraag die veel huiseigenaren zichzelf stellen wanneer ze hun huis willen verkopen. Een makelaar scheelt je een hoop tijd en gedoe, maar door je huis zelf te verkopen scheelt dit je mogelijk veel kosten. Wat de voordelen en nadelen...

Wanneer moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Met een bouwkundige keuring weet je precies wat de staat van de woning is. Maar wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dat vertellen we jou in...

Tips voor het verkopen van je huis

Wil jij je huis gaan verkopen? In dit artikel geven wij jou alle tips voor het succesvol verkopen van je huis. Met onze tips zorg je ervoor dat je met een goede voorbereiding je huis snel en voor een goede prijs verkoopt. Tip 1: Bepaal hoe je je huis wilt verkopen...

Huis verkopen? Maak gebruik van deze checklist!

Wil jij je huis gaan verkopen? Bij het verkopen van je huis komt heel wat kijken. Met onze checklist voor het verkopen van je huis ga jij voorbereid van start! Checklist met 4 stappen voor het verkopen van je huis Stap 1: Voorbereiden voor het verkopen van je huis...

Wat wordt gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?

Ben je van plan om een woning aan te kopen? En wil je hierbij een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Of ga je je woning verkopen en wil je weten wat er gecontroleerd wordt bij een bouwkundige keuring? In dit artikel krijg je direct inzicht in wat er wordt...