Home » Notaris » Wat doet een notaris bij het aankopen en verkopen van een huis?

Wat doet een notaris bij het aankopen en verkopen van een huis?

Notaris

Wanneer je een huis gaat aankopen of verkopen moet je naar de notaris. Maar, waarom moet je naar de notaris? En wat doet de notaris bij het aankopen of verkopen van een huis? Dat lees je in dit artikel

Wat is een notaris?

Een notaris is een jurist, aangesteld door de overheid. De notaris heeft bevoegdheden om akten te verlijden. Dit betekent dat de notaris mensen helpt bij het maken van rechtsgeldige afspraken. Hierna legt de notaris de afspraken vast in een akte. 

Wat doet de notaris bij het aankopen en verkopen van een huis?

De notaris is betrokken bij een aantal zaken voor de koop en verkoop van een huis. Dit zijn:

Akte van levering

De notaris begeleidt de koper en verkoper bij de levering van een huis. Hiervoor stelt de notaris een akte van levering op. Dit wordt ook wel de transportakte genoemd. Deze akte wordt geschreven op basis van de getekende koopakte.

Nadat de akte van levering is ondertekend schrijft de notaris de akte van levering in bij Het Kadaster. 

Hypotheek akte

Wanneer je een woning koopt en daarbij aan hypotheek aangaat zal de notaris financiele documenten overdragen aan de geldverstrekker. In een hypotheekakte staat de overeenkomst tussen jou en de geldverstrekker. Na het ondertekenen van de hypotheekakte geeft de notaris deze door aan Het Kadaster. Hiermee staat er in het Kadaster geregistreerd dat er een hypotheek op de woning is. 

Wat zijn de kosten van een notaris bij het aankopen en verkopen van een huis?

De kosten van een notaris kunnen erg verschillen. Het is daarom verstandig om onderzoek te doen naar notarissen. Wil je notarissen vergelijken in je regio? Vraag dan offertes op van notarissen in je regio met onze Notaris vergelijker.

Ook interessant voor jou

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.