Home » Huis kopen » Wat is de kosten koper?

Wat is de kosten koper?

Huis kopen

Wil jij een huis gaan kopen en ben je benieuwd wat kosten koper betekent? In dit artikel lees je wat de kosten koper betekent en welke kosten dat zijn.

wat is de kosten koper

Wat is de kosten koper?

Wanneer je een huis gaat kopen, kopen er meer kosten kijken dan alleen de koopsom van de woning. Deze kosten worden de kosten koper genoemd. 

Bij het kopen van een huis mag je maximaal 100% van de koopsom financieren met een hypotheek. De bijkomende kosten moet je dus met eigen geld betalen. De kosten koper bestaat uit aankoopkosten en financieringskosten.

Het is dus belangrijk dat je voldoende eigen spaargeld hebt om de kosten koper te betalen. De kosten koper bedraagt gemiddeld 6% van de koopsom. Bij een koopsom van 350.000 euro moet je dus al €21.000 eigen spaargeld hebben.

Maar, sommige kosten hoef je niet altijd te maken.

Welke kosten vallen onder de kosten koper?

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt aan de Belastingdienst voor het kopen van een woning. Deze belasting is 2% van de koopsom. Vanaf 2021 hoeven mensen tot 35 jaar die hun eerste huis kopen deze niet meer te betalen!

Notariskosten

De notaris zorgt er voor dat de woning op jouw naam komt te staan. Dit gebeurt via een leverings- en hypotheekakte. Deze aktes worden doorgegeven aan het Kadaster, zodat de woning ook daadwerkelijk op jou naam staat. De kosten hiervan bedragen circa €1.250. 

Op zoek naar een notaris in jouw regio? Maak dan gebruik van onze notaris vergelijker. Hiermee vergelijk je notariskantoren in jouw regio.

Aankoopmakelaar

Neem jij een aankoopmakelaar in de hand? De kosten voor een aankoopmakelaar zijn meestal 1,5 % van de aankoopsom. Je kunt hier verschillende kostenstructuren in gebruiken, waardoor een lagere koopsom zorgt voor meer kosten van een aankoopmakelaar. Zorg er voor dat dit wel in jouw voordeel werkt!

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar in jouw regio? Vergelijk dan eenvoudig de kosten van aankoopmakelaars in jouw regio met onze Aankoopmakelaar vergelijker

Taxatierapport

Om er voor te zorgen dat je hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd, moet je de woning laten taxeren. Een taxatierapport kost tussen de 350 en 550 euro.

Nationale Hypotheek Garantie

Wil jij de Nationale Hypotheek Garantie afsluiten voor jouw woning? De NHG brengt jou een hoop zekerheid en een lagere hypotheekrente, maar is niet verplicht! De kosten voor NHG zijn 0,7 % van de koopsom.

Advies- en bemiddelingskosten

Neem jij een hypotheekadviseur in de hand voor jouw hypotheekaanvraag? Door een hypotheekadviseur krijg jij goed advies voor je financiële situatie.

De kosten voor advies- en bemiddeling zijn afhankelijk van je situatie. Starters betalen vaak minder dan doorstromers. Vaak kun je uitgaan van een bedrag tussen de €1.250 en €2.500.

Wil jij weten wat je kunt lenen en wat de kosten zijn voor een hypotheekaanvraag. Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan via: Hypotheek

Bouwkundig rapport

Wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren zodat je weet wat je koopt? Dat is wel zo verstandig. De kosten voor een bouwkundige keuring liggen tussen de € 250 en € 500 euro. 

Wil jij een offertes ontvangen voor een bouwkundige keuring? Ga dan naar Bouwkundige keuring en ontvang offertes van bouwkundig adviseurs uit jouw regio!

Kosten bankgarantie

Om een woning te kopen, moet je een garantie kunnen afgeven. De bank kan dit ook voor jou doen, een zogeheten bankgarantie. De kosten van de bankgarantie zijn afhankelijk van hoogte van de hypotheek. De bankgarantie is altijd 10 % van het hypotheekbedrag. De kosten voor het afsluiten van van de bankgarantie is 1 % van de bankgarantie. Bij een woning met een hypotheekbedrag van € 300.000 euro zijn de kosten van de bankgarantie dus € 300.

Niet genoeg eigen geld voor de kosten koper?

Heb je niet genoeg eigen geld om de kosten koper te betalen? Geen zorgen, dit hoeft geen probleem te zijn. Tijdens een vrijblijvend hypotheekadvies gesprek kun je dit aangeven bij de adviseur. De adviseur kan je verschillende mogelijkheden aanbieden, bijvoorbeeld een korte lening via een bank of je gemeente. Plan gerust een hypotheekadviesgesprek aan en vraag naar de mogelijkheden.

Ook interessant voor jou

Stappenplan voor het bieden op een huis

Heb je je droomhuis gevonden en past het ook nog binnen je budget? Dan kun je een bod gaan uitbrengen. Hoe je dat doet? Via ons stappenplan helpen wij je met het bieden op een huis.Bieden op een huis, zo doe je dat: Stap 1: Ken je situatie Heb je je droomhuis...

Stappenplan voor het bezichtigen van een huis

Heb jij een huis gevonden dat past binnen de verwachtingen? Dan wordt het tijd om een afspraak te maken met de makelaar voor een bezichtiging van het huis. Wil jij met een goede voorbereiding een huis bezichtigen? Wij hebben een stappenplan gemaakt dat jou helpt bij...

Huis kopen? Volg onze checklist voor het kopen van een huis!

Weten wat je moet doen bij het kopen van een huis? Volg dan onze checklist voor het kopen van een huis. Zo ga je met vertrouwen aan de slag.   De checklist voor het kopen van een huis:    Stap 1: Voorbereiding Bereken wat je maximale hypotheek is. Hierdoor...

Wat zijn aftrekbare kosten bij het kopen van een huis?

Heb je een huis gekocht en wil je weten welke aftrekbare kosten je hebt gemaakt? Of ga je een huis kopen en wil je weten welke kosten aftrekbaar zijn? Bij het kopen van een woning zijn er allerlei kosten die je later weer kan aftrekken. Zo voorkom je dat je te veel...

Nieuwbouwhuis kopen? Maak gebruik van deze checklist!

Ga jij een nieuwbouwhuis kopen? Volg dan onze checklist voor het kopen van een nieuwbouwhuis en weet wat je te doen staatStap 1: Voorbereiding voor het kopen van een nieuwbouwhuis Bereken wat je maximale hypotheek is. Hierdoor weet je in welke prijsklasse je een...

Wat is de kosten koper?

Wil jij een huis gaan kopen en ben je benieuwd wat kosten koper betekent? In dit artikel lees je wat de kosten koper betekent en welke kosten dat zijn.Wat is de kosten koper? Wanneer je een huis gaat kopen, kopen er meer kosten kijken dan alleen de koopsom van de...

Waar je aan moet denken als je een nieuwbouwhuis wil kopen

Wil jij weten waar je aan moet denken als je een niewbouwhuis gaat kopen?Het kopen van een niewbouwhuis gaat net even anders dan het kopen van een bestaande woning.In deze blog vertellen we je waar je aan moet denken als je een nieuwbouwhuis gaat kopen. Hier moet je...

Huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en nadelen?

Wil je graag het huis uit en twijfel je tussen huren of kopen? Of wil je verhuizen naar een nieuwe plek maar weet je niet hoe lang je daar wilt wonen? Voor de een is huren beter dan kopen of andersom. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar je eigen situatie en je...