Home » Makelaar » Wat kost een makelaar?

Wat kost een makelaar?

Makelaar

Wil jij je woning gaan verkopen en wil je hiervoor een makelaar inschakelen? Dan is het handig om te weten wat een makelaar kost. In dit artikel leggen wij uit wat een makelaar voor je doet en welke kosten daarbij worden gehanteerd.

Wat doet een verkoopmakelaar en wat zijn de kosten?

Een verkoopmakelaar helpt jou bij het verkopen van je woning. Hiervoor bepaalt de makelaar samen met jou de verwachte prijs van je woning. Ook geeft de makelaar advies over een goede vraagprijs. Hiervoor doet de makelaar onderzoek naar recent verkochte woningen in de buurt die vergelijkbaar zijn met je woning. Dit worden referenties genoemd.

Na het bepalen van de vraagprijs wordt je woning ‘in de markt gezet’. Dit betekent dat er foto’s van je woning worden gemaakt en er een advertentie op woningwebsites wordt geplaatst. Daarnaast kan de makelaar de bezichtigingen en onderhandeling voor je doen.

Een makelaar hanteert meestal twee kosten: de vaste opstartkosten en een courtage.

 

Wat zijn de vaste opstartkosten van een makelaar?

Een makelaar hanteert vaste opstartkosten om jouw woning ‘in de markt te zetten’. Hierbij moet je denken aan de kosten voor het maken van de foto’s, een te-koopbord  en het adverteren van je woning. De vaste opstartkosten van een makelaar kunnen verschillen, maar hou rekening met €400 tot €600 euro.

Wat is courtage?

De courtage is de vaste of variabele vergoeding die de makelaar ontvangt bij de verkoop van je woning. Zoals gezegd kan de makelaar een vaste vergoeding hanteren, maar ook een variabele. Dit is een percentage van de verkoopprijs van je woning. Dit percentage kan nogal variëren.

Wanneer de makelaar met een courtage werkt, is het voor jou en de makelaar gunstig als je woning voor een zo hoog mogelijk bedrag wordt verkocht. Zo profiteren jij en de makelaar van een hoge opbrengst.

 

Wat zijn gangbare courtages van een makelaar bij verkoop?

Een gangbare courtage van een makelaar bij het verkopen van een woning ligt tussen de 0,85% en 1,25% van de verkoopprijs van de woning. Dit lijken kleine getallen maar een verkooprijs van €300.000 is het verschil in courtage maar liefst €1.200. Daarom is het belangrijk om verschillende makelaars te vergelijken. Concentreer je daarbij niet enkel op de courtage, maar kijk ook wat je er voor terugkrijgt.

 

Kan ik onderhandelen over de kosten van de makelaar?

Je kan zeker onderhandelen over de kosten van de makelaar. Het is dan wel belangrijk dat je offertes ontvangt van verschillende makelaars. Hierdoor kun je een vergelijking maken en heb je een goede onderhandelingspositie.

 

Wil jij weten wat de kosten zijn van makelaars uit jouw regio? Vraag dan direct offertes op via onze Makelaar Vergelijker. Je ontvangt dan maximaal 4 offertes van makelaars. Zo heb je inzicht in de kosten van de makelaar en scoor je de beste deal!

Ook interessant voor jou

Wat doet een aankoopmakelaar en wat zijn de kosten?

Ben je op zoek naar een huis en wil je hiervoor misschien een aankoopmakelaar inschakelen? Het aankopen van een huis kan een hele klus zijn! In dit artikel lees je wat een aankoopmakelaar doet en wat de kosten zijn.  Wat doet een aankoopmakelaar? Een aankoopmakelaar...

Wat is het verschil tussen een gewone en internet makelaar?

Wil je je woning verkopen? En twijfel je tussen een gewone makelaar of om het zelf te doen via een internet makelaar? Wij lichten het verschil tussen een gewone makelaar en een internet makelaar in dit artikel toe.Wat is het verschil tussen de gewone en internet...

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Makelaar of zelf verkopen? Dat is een vraag die veel huiseigenaren zichzelf stellen wanneer ze hun huis willen verkopen. Een makelaar scheelt je een hoop tijd en gedoe, maar door je huis zelf te verkopen scheelt dit je mogelijk veel kosten. Wat de voordelen en nadelen...

Wat je moet weten voordat je een makelaar inschakelt

Wil je je woning verkopen en wil je hierbij een makelaar inschakelen? Dan is het belangrijk om te weten waar je over na moet denken voordat je een makelaar inschakelt. Deze 6 tips moet je weten voordat je een makelaar inschakelt Tip 1: Spreek een vast tarief of...

Tips voor het verkopen van je huis

Wil jij je huis gaan verkopen? In dit artikel geven wij jou alle tips voor het succesvol verkopen van je huis. Met onze tips zorg je ervoor dat je met een goede voorbereiding je huis snel en voor een goede prijs verkoopt. Tip 1: Bepaal hoe je je huis wilt verkopen...