Home » Makelaar » Wat je moet weten voordat je een makelaar inschakelt

Wat je moet weten voordat je een makelaar inschakelt

Makelaar

Wil je je woning verkopen en wil je hierbij een makelaar inschakelen? Dan is het belangrijk om te weten waar je over na moet denken voordat je een makelaar inschakelt. 

Deze 6 tips moet je weten voordat je een makelaar inschakelt

Tip 1: Spreek een vast tarief of courtage af

Sommige makelaars hanteren een vast tarief, andere makelaars hanteren een courtage. Er zijn ook makelaars die zowel een vast tarief als courtage hanteren. Zorg er voor dat je goede afspraken maakt met de makelaar. Hierdoor weet je direct waar je aan toe bent.

 

Tip 2: No cure, no pay

Het kan zo zijn dat de verkoop van je woning toch niet doorgaat. Of je hebt zelf een koper voor je woning gevonden en hebt daarbij geen makelaar nodig. Zorg er voor dat je afspraken maakt over de opdracht en betaling. Leg een ‘no cure, no pay’ in de overeenkomst vast. Dat betekent dat de makelaar zijn kosten in rekening mag brengen wanneer hij/zij de woning verkocht heeft. Natuurlijk kan de makelaar wel al vaste kosten hebben gemaakt, bespreek dit vooraf met je makelaar.

 

Tip 3: BTW

Controleer in de offerte of het bedrag inclusief of exclusief BTW is. Sommige makelaars hanteren in hun offerte een prijs inclusief BTW, anderen exclusief BTW. Let hier dus goed op, anders mag je bij de rekening 21% extra betalen dan je verwachting.

 

Tip 4: Bepaal de werkzaamheden

Wil je zelf werkzaamheden doen bij het verkopen van je huis, bijvoorbeeld bezichtigingen doen? Bespreek dit met de makelaar. Dit kan jou geld besparen, maar het kost je wel tijd. Spreek dit van te voren af met de makelaar en leg het vast.

 

Tip 5: Bespreek de extra kosten

Mocht je huis moeilijk verkoopbaar zijn, dan kan de makelaar extra werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld een restyling van je interieur of onderhoud aan de tuin. Bespreek van tevoren met de makelaar deze extra werkzaamheden en vraag of de kosten bij de prijs zijn inbegrepen.

 

Tip 6: Leg alle afspraken vast

Vergeet niet om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Zo zijn de afspraken voor beide partijen duidelijk en weet je waar je aan toe bent.

 

Klaar om makelaars te vergelijken?

Met deze tips weet je wat je moet doen voordat je een makelaar inschakelt. Klaar om te vergelijken? Maak dan gebruik van onze Makelaar Vergelijker. Met onze Makelaar Vergelijker ontvang offertes van maximaal 6 makelaars uit jouw regio. Makkelijk kiezen toch?

Ook interessant voor jou

Tips voor het verkopen van je huis

Wil jij je huis gaan verkopen? In dit artikel geven wij jou alle tips voor het succesvol verkopen van je huis. Met onze tips zorg je ervoor dat je met een goede voorbereiding je huis snel en voor een goede prijs verkoopt. Tip 1: Bepaal hoe je je huis wilt verkopen...

Wat kost een makelaar?

Wil jij je woning gaan verkopen en wil je hiervoor een makelaar inschakelen? Dan is het handig om te weten wat een makelaar kost. In dit artikel leggen wij uit wat een makelaar voor je doet en welke kosten daarbij worden gehanteerd. Wat doet een verkoopmakelaar en wat...

Wat doet een aankoopmakelaar en wat zijn de kosten?

Ben je op zoek naar een huis en wil je hiervoor misschien een aankoopmakelaar inschakelen? Het aankopen van een huis kan een hele klus zijn! In dit artikel lees je wat een aankoopmakelaar doet en wat de kosten zijn.  Wat doet een aankoopmakelaar? Een aankoopmakelaar...

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Makelaar of zelf verkopen? Dat is een vraag die veel huiseigenaren zichzelf stellen wanneer ze hun huis willen verkopen. Een makelaar scheelt je een hoop tijd en gedoe, maar door je huis zelf te verkopen scheelt dit je mogelijk veel kosten. Wat de voordelen en nadelen...

Wat is het verschil tussen een gewone en internet makelaar?

Wil je je woning verkopen? En twijfel je tussen een gewone makelaar of om het zelf te doen via een internet makelaar? Wij lichten het verschil tussen een gewone makelaar en een internet makelaar in dit artikel toe.Wat is het verschil tussen de gewone en internet...